2021

Împingând limitele pentru binele comunității

În urma evenimentului de live streaming „Best Practices in Corporate Sustainability 2021”, organizat de The Azores Sustainability & CSR Services pe 9 decembrie 2021, am simțit nevoia să reînnoim apelul nostru pentru susținerea și schimbarea comunităților în bine. Acest interviu a fost publicat inițial în noiembrie 2021 în revista Community Index 2021 și a fost prilejuit de Recunoașterea cu Medalia de Aur acordată Metaminds pentru unul dintre proiectele sale de CSR numit „Recycle for Education, not only for Nature”.

Giorgia Bordușanu, COO METAMINDS, evidențiază acțiunile concrete întreprinse de companie în 2021 pentru susținerea educației și comunităților locale în momentele cele mai dificile.

Anul trecut, ați lansat #beameta, o platformă de responsabilitate socială corporativă dedicată tuturor celor care aspiră să se autodepășească. Cum ați selectat poveștile celor care au depășit limitele pentru binele comun?

Giorgia Bordușanu: Platforma de responsabilitate socială #beameta este o inițiativă care exprimă filozofia și valorile mărcii prin povești și personaje reale care depășesc limitele și înfruntă propriile temeri, reușind astfel să descopere noi teritorii ale forței interioare.

În procesul de selecție al poveștilor care s-au calificat pentru #beameta, am dorit să evidențiem curajul și îndrăzneala „eroului interior”, acel individ care a mers dincolo de zona de confort și a explorat căi proprii, ghidat de valori și obiective personale, în ciuda normelor sociale. Am căutat mereu pionieri, indivizi curajoși dispuși să depășească barierele personale pentru a-și atinge scopurile.

Printre cei care au început seria de povești #beameta se numără Vlad Pop, un tânăr din Cluj care, după ce a făcut voluntariat timp îndelungat pentru MagiCAMP, a decis să alerge în jurul lumii pentru a strânge fonduri pentru educația copiilor cu boli oncologice, și Adi Bulboacă, un fotograf care s-a remarcat prin fotografia de teatru și documentarea evenimentelor simbol pentru cultura română, cum ar fi Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Însă ceea ce ne-a captat atenția la Adi a fost faptul că, deși este deja profesionist, el se reinventează constant, testează, se redescoperă pe sine și are întotdeauna curajul să exploreze noi căi.

Prin platforma #beameta, intenționăm să-i ajutăm pe cei care-i ajută pe alții, pe cei care ies din zona lor de confort pentru a-și lărgi orizonturile. Mai precis, cei promovați prin platforma noastră sunt cei care împărtășesc valorile Metaminds, respectiv transformarea, colaborarea și generarea de valoare adăugată.

În timpul lockdown-ului, ați acționat rapid și creativ pentru a sprijini sistemul de sănătate. Cum ați ales proiectele prin care ați oferit ajutor societății în acele momente?

Giorgia Bordușanu: În perioada respectivă când teama și confuzia erau o prezență zilnică, am decis să ne concentrăm asupra celor care au reușit să depășească aceste emoții și limite, renunțând la confortul lor propriu pentru a ne ajuta pe noi, cei de acasă. Mă refer la polițiștii care sunt zilnic pe străzi, asigurându-se că respectăm regulile impuse de pandemie, pentru propria noastră protecție; șoferii de ambulanță și personalul din prima linie de intervenție; echipele SMURD care sunt în alertă pentru a interveni în orice situație de criză sau urgență generată de noul coronavirus, pe lângă atribuțiile lor obișnuite. Ei sunt eroii anonimi ai zilelor noastre. Cei care își pun sănătatea în pericol în fiecare zi, pentru ca noi toți să ne-o recăpătăm cât mai curând pe a noastră.

Am decis să-i ajutăm pe cei care încearcă să ne ajute. Spitalul Rădăuți era, în acea perioadă, una dintre puținele unități aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, reușind să nu înregistreze niciun caz de infectare în rândul personalul medical. Cu toate acestea, situația devenise critică și necesita ajutor imediat. Am fost impresionați de curajul și abilitatea acelor medici care și-au depășit temerile pentru a ajuta pacienții ajunși în stare critică, pacienți redirecționați dintr-o regiune dintre cele mai afectate la acea vreme, respectiv Suceava. Am făcut același lucru și pentru medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu”, cărora le-am furnizat o parte din echipamentul de protecție necesar.

În plus, printr-o colaborare cu KAIAMO, un restaurant foarte special din București, compania noastră și alți donatori privați și publici au făcut posibilă prepararea și distribuirea a peste 12.000 de mese de prânz pentru eroii din prima linie: angajații Poliției Locale Sector 1, Fundația SMURD și personalul Poliției de Frontieră Otopeni.

Educația ecologică este o reală necesitate în România. În 2020, prin proiectele dvs. de responsabilitate socială corporativă, ați conectat două subiecte extrem de importante: conștientizarea necesității colectării selective a deșeurilor și implicarea în educație. Spuneți-ne puțin despre această inițiativă și rezultatele obținute.

Giorgia Bordușanu: Dezvoltarea tehnologică accelerată de pandemie a adus multe domenii de activitate într-un colț strâmt, iar educația este unul dintre acestea. Sunt mulți copii care nu își permit o tabletă sau un laptop, unii dintre ei nici măcar nu au telefon. Pentru acești copii, accesul la școala online este imposibil, iar fără educație, viitorul lor este amenințat.

În același timp, conform datelor publicate de Națiunile Unite în 2018, se produc global 11,2 miliarde de tone de deșeuri în fiecare an, care contribuie la aproximativ 5% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Având în vedere aceste statistici, guvernele marilor națiuni din întreaga lume își prioritizează dezvoltarea programelor de colectare selectivă a deșeurilor și reciclare.

Astfel, Metaminds s-a alăturat forțelor, inimilor și minților „Floare de Colț”, o fundație creată de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Împreună, am identificat și aplicat o soluție pentru vulnerabilitățile din educație și reciclare, având ca beneficiar final o școală de sat dintr-o zonă rurală defavorizată din Buzău.

Elevii de liceu meta au colectat și reciclat materiale sub umbrela unei aplicații de gamification, iar motivația lor a fost legată de faptul că proiectul are un dublu beneficiu:

#1 – fac ceva pragmatic pentru protecția mediului și dau un exemplu de bună practică pentru tinerii din întreaga țară;

#2 – acțiunea lor voluntară are un impact major asupra vieților copiilor din aceeași generație, dar care, spre deosebire de ei, nu au același nivel de acces la educație.

Care sunt așteptările dvs. de la ONG-urile care ar dori să devină parteneri în viitoarele proiecte de CSR? În ce direcții considerați că este necesar să vă implicați?

Giorgia Bordușanu: Educația este unul dintre pilonii sociali în care Metaminds va căuta să se implice tot mai mult, datorită conexiunii puternice între domeniul de activitate al companiei și tinerii: cei care au nevoie cel mai mult de tehnologie pentru a crește și a deveni viitori inițiatori de noi proiecte cu rol în dezvoltare și inovație, viitorii meta.

În ce domenii de dezvoltare sustenabilă se va concentra Metaminds pentru următorii doi ani?

Giorgia Bordușanu: Noi credem ferm că, prin susținerea educației, putem contribui activ la progresul societății, iar de aceea dorim, pe termen lung, să dezvoltăm o comunitate de tineri profesioniști cu o mentalitate inovatoare, non-conformistă.

În plus, dorim ca METAMINDS să devină un pilon important în zona de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, contribuind la creșterea numărului de experți locali în cercetare și dezvoltare de proiecte, al căror lucru și viziune să fie aplicate atât în România, cât și la nivel internațional.

Metaminds sprijină UNFINISHED Festival: Creșterea Comunităților pe Termen Lung
2024

Metaminds sprijină UNFINISHED Festival: Creșterea Comunităților pe Termen Lung

METAMINDS devine sponsor al echipei de handbal feminin CSM București
2023

METAMINDS devine sponsor al echipei de handbal feminin CSM București

Pași rapizi pentru a ține amenințările de securitate cibernetică la distanță
2022

Pași rapizi pentru a ține amenințările de securitate cibernetică la distanță

Premiul pentru Inovație în Educație.
Oferit de Metaminds
2021

Premiul pentru Inovație în Educație.
Oferit de Metaminds

Reciclare pentru educație, tablete pentru elevi
2021

Reciclare pentru educație, tablete pentru elevi

Kaiamo, partenerul Metaminds, primește o subvenție de recuperare
2020

Kaiamo, partenerul Metaminds, primește o subvenție de recuperare

Pregătește-te, start, GO! Susținem tinerele talente
2020

Pregătește-te, start, GO! Susținem tinerele talente

Când pasiunea întâlnește perseverența
2020

Când pasiunea întâlnește perseverența