2022

Pași rapizi pentru a ține amenințările de securitate cibernetică la distanță

Șoimul matinal prinde viermele”, așa spune zicala, sau așa am fost prezenți și noi, acum 2 zile, la emisiunea matinală de la Televiziunea Națională. Motivul invitației noastre a fost să vorbim despre ceea ce știm și facem cel mai bine: securitatea cibernetică. Mai exact, despre modalități simple de prevenire a două infracțiuni foarte frecvente și dăunătoare, cum ar fi cyberbullying-ul și furtul de identitate online.

Cyberbullying-ul este deja o pandemie digitală, afectând în special copiii, adolescenții și tinerii adulți; astfel, practicarea unei igiene digitale foarte stricte este la fel de importantă precum protejarea noastră împotriva agresiunilor sau bolilor în viața reală, deoarece pagubele sunt similare ca proporție. Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul, este mantra noastră și sperăm că și a voastră.

Probabil că nu vă mai surprinde faptul că aproape jumătate dintre actele de cyberbullying au loc pe Internet și prin utilizarea telefoanelor inteligente (conform acestui sondaj Comparitech), în această ordine: site-uri și aplicații de social media, mesaje text, jocuri video online, site-uri de Internet care nu sunt social media, apeluri telefonice și emailuri. Unele dintre acestea sunt și o poartă de intrare pentru hackeri să vă transforme în victime perfecte pentru diverse tipuri de atacuri cibernetice (mai multe despre acestea într-un articol viitor pe acest subiect).

O prezentare generală a ideilor principale discutate este prezentată mai jos. Să începem cu momentul în care îți creezi conturile pe rețelele de socializare. În primul rând, fă-le private. De ce? Ei bine, ți-ai lăsa ușa casei deschisă pentru ca oricine să intre și să iasă cum dorește? La fel și cu setările de confidențialitate.

Fără permisiunea ta, nimeni nu poate vedea ce postezi și nimeni nu te poate contacta. Este deja mai bine decât să permiți tuturor să intre în lumea ta digitală și să facă ce doresc.

Al doilea aspect, nu ezita să blochezi, restricționezi și să raportezi orice comportament agresiv îndreptat împotriva ta pe rețelele de socializare. Este destul de intuitiv pentru oricare dintre aplicațiile de social media. Unicef a scris un articol complet despre acest lucru, cu link-uri către fiecare dintre platformele principale, împreună cu o serie de sfaturi foarte utile despre cum să gestionezi impactul emoțional pe care o anumită agresiune online îl poate avea, în special asupra minților copiilor mici și adolescenților.

Cyberbullying și jocuri online

Jocurile online fac de mult parte din rutinele noastre zilnice și adesea ocupă o parte considerabilă din timpul nostru. Jocurile multiplayer, fie că sunt jucate pe computer, consolă de jocuri, sistem portabil, smartphone sau tabletă, permit utilizatorilor să joace cu persoane pe care le cunosc în viața reală și cu altele pe care le întâlnesc online. De fapt, 65% dintre jucătorii de jocuri video de toate vârstele spun că joacă împreună cu alții.

În timp ce jocurile au potențialul de a aduce beneficii pozitive, ele sunt și un spațiu unde poate avea loc cyberbullyingul. Dacă cineva nu se descurcă bine într-un joc, alți jucători pot înjura sau pot face remarci negative care pot deveni bullying, sau chiar pot exclude persoana din a juca împreună.

Așadar, ca în cazul aplicațiilor de socializare, setările de confidențialitate sunt prima și cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru a ține departe cyberbully-ii. În plus, părinții și tutorii copiilor sub vârsta legală vor fi bucuroși să știe că pot crea conturi online cu propriile lor credențiale de e-mail. În acest fel, ei pot verifica întotdeauna activitatea care are loc online.

De asemenea, fii atent la identitățile online versus cine sunt oamenii în viața reală. Jucătorii anonimi și utilizarea avatarurilor în loc de poze reale sunt o practică obișnuită în rândul gamerilor. Nu poți să știi cu adevărat cine sunt oamenii din spatele măștilor. Este cu atât mai mult un motiv să nu accepți invitații de la persoane pe care nu le-ai întâlnit în viața reală înainte, să nu dai click pe diversele linkuri trimise în comunitățile de gaming sau în grupurile de discuții online.

Nu toată lumea are cele mai bune intenții în minte. Niciodată să nu împărtășești credențialele de login și parola, numerele de telefon, adresa de e-mail sau orice altă informație personală. Nici măcar cu prietenii. Și ei pot deveni victime ale hackerilor sau cyberbully-ilor.

Unii jucători pot folosi jocul ca mijloc pentru a-i hărțui pe alții sau pentru a obține informații personale, cum ar fi numele de utilizator și parolele. Pot chiar să facă informațiile personale ale altora disponibile online printr-o tactică numită „doxing”. Doxing-ul poate compromite nu doar informațiile unui copil, ci și informațiile părinților săi și îi poate face ținte pentru hărțuire și bullying.

Navigarea pe internet în căutarea de informații este cea mai comună practică a lumii conectate. O folosim pentru a afla despre orice, iar în proces uităm că nu tot ce strălucește este aur. Site-urile false sau linkurile malițioase pe care le accesăm sunt poarta de intrare pentru atacuri cibernetice de tot felul și tipurile acestora. Acestea au crescut ca număr și au devenit din ce în ce mai sofisticate și mai greu de recunoscut și evitat.

Crearea obiceiurilor de igienă online – cum ar fi ca niciodată să nu dai click pe linkuri necunoscute sau să nu accepți niciodată invitații de la străini – ar trebui, până acum, să fie la fel de evidente și normale ca și periajul dinților sau atenția la traversarea străzii.

Un astfel de tip de atac cibernetic poate lua forma unui link legat de joc sau a unei imagini. Ce poate fi greșit într-o imagine cu un urs polar pe o bucată de gheață plutitoare, pe care o primești de la unul dintre jucători? Ei bine, depinde.

Vă vom povesti mai multe despre atacurile cibernetice și cum se manifestă în partea a doua a articolului.

Între timp, vă rugăm să urmăriți videoclipul nostru de pe YouTube, până data viitoare, când vom discuta și vă vom arăta cum se face un atac cibernetic de tip troian.

Metaminds sprijină UNFINISHED Festival: Creșterea Comunităților pe Termen Lung
2024

Metaminds sprijină UNFINISHED Festival: Creșterea Comunităților pe Termen Lung

METAMINDS devine sponsor al echipei de handbal feminin CSM București
2023

METAMINDS devine sponsor al echipei de handbal feminin CSM București

Împingând limitele pentru binele comunității
2021

Împingând limitele pentru binele comunității

Premiul pentru Inovație în Educație.
Oferit de Metaminds
2021

Premiul pentru Inovație în Educație.
Oferit de Metaminds

Reciclare pentru educație, tablete pentru elevi
2021

Reciclare pentru educație, tablete pentru elevi

Kaiamo, partenerul Metaminds, primește o subvenție de recuperare
2020

Kaiamo, partenerul Metaminds, primește o subvenție de recuperare

Pregătește-te, start, GO! Susținem tinerele talente
2020

Pregătește-te, start, GO! Susținem tinerele talente

Când pasiunea întâlnește perseverența
2020

Când pasiunea întâlnește perseverența